DE VISIE VAN FRANS

Kritisch en soms ook met humor laat Frans Stroeven u in dit blog weten hoe hij de wereld van martial arts en zelfverdediging ziet.

 SCHIJNZELFVERDEDIGING

Schijnzelfverdediging is een woord met grote gevolgen voor de mensen die zelfverdediging leren of in ieder geval denken dat ze een zelfverdediging trainen die ook echt toepasbaar is in de echte wereld. In de echte wereld gelden geen regels en is er geen scheidsrechter. Ook kan je niet rekenen op hulp van toeschouwers; nee in de echte wereld sta je er alleen voor!

Er zijn veel scholen die een vechtsport aanbieden en claimen dat ze zelfverdediging geven, maar eigenlijk leren ze de leerlingen een schijnzelfverdediging die niet toepasbaar is in een echte confrontatie waarbij de leerling een groot risico loopt met zelfs fatale gevolgen. Er lopen nogal wat leraren rond die vechtsport geven als zelfverdediging en waarschijnlijk ook echt denken dat het werkt, maar laat je niet misleiden, vechtsport en zelfverdediging zijn totaal verschillend en in het ergste geval zal de leerling dat zelf ondervinden in een eventuele confrontatie.

Mijn advies aan leerlingen: wees zeer kritisch en overtuig je ervan dat de school van je keuze jou ook echt zelfverdediging leert, want anders ben jij het volgende slachtoffer dat zich probeert te verdedigen met schijnzelfverdediging!

21-10-2017